Upřímná recenze bělící pasty na zuby - jak jinak než s aktivním biouhlem :-)

Chcete se smát na svět pořádným americkým úsměvem, ale vaše láska ke kafi nebo černému čaji vám ten zářivý úsměv trochu kazí? V tom případě se vám možná bude hodit pomocník v podobě bělicí zubní pasty s aktivním uhlím od laSaponaria. Pojďte zjistit, jestli opravdu funguje.

Do nějakých 30 let jsem si myslela, že si zuby čistím dobře. Nošení rovnátek mě každopádně přesvědčilo o opaku. Musela jsem se spřátelit s jednosvazkovými a mezizubními kartáčky a poladit techniku, protože se mi kolem rovnátek stále usazovaly pigmentové skvrny. Zabarvení se mi zejména na spodních zubech rádo objevuje i dávno po sundání, takže pomocník v podobě bělicí pasty přijde vhod. Obstála bělicí bio pasta WonderWhite od italské značky laSaponaria?

Rychlé shrnutí

Opravdu bělí. Samozřejmě nemůžete čekat, že budete mít zuby jako z porcelánu, ale usazené pigmentové skvrny začaly mizet už po několika vyčištěních. Jako bonus pasta příjemně chutná, pění tak akorát, a ještě má praktické balení.

Jak je už z názvu patrné, jedná se o bělicí zubní pastu. O svěžest v ústech se starají tři druhy máty peprné, o bílý chrup pak aktivní uhlíoxid křemičitý. Suroviny pochází z kvalitních lokálních zdrojůnejsou testované na zvířatech. A navíc jsou ještě BIO. V pastě nenajdete žádné živočišné ingredience a také neobsahuje fluorid. Ekologický původ i zpracování surovin dosvědčí pak certifikát Cosmetici Biologici.

Pokud vám záleží nejen na surovinách, ale i na férovém přístupu, bude se vám líbit, že výroba je fair trade a podporuje malé farmáře i různé sociální projekty. Za zmínku také stojí, že pasta, stejně jako ostatní výrobky laSaponaria, je poctivá řemeslná ruční výroba. Tahle pasta má prostě všechno, co od přírodního férového produktu očekáváte.

Rodiče pak ocení, že je pasta vhodná i na dětské zoubky, ale protože jsou ve složení esenciální oleje, určitě ji používejte až u dětí starších 2 let.

Balení, které šetří přírodu i nervy

Pasta nemá papírovou krabičku, jak je standardem, což jedině vítám. Před prvním použitím je potřeba z tuby akorát sloupnout ochranné víčko, kterému se dolů úplně nechtělo.

Celkově mě ale balení pasty od laSaponaria nadchlo hned z několika důvodů. Prvním je poměrně minimalistický vizuál, dalším to, že je tuba z recyklovaného bioplastu z cukrové třtiny. Ten samozřejmě oceňuji z ekologického hlediska, ale v každodenním životě ještě o chlup víc ocením to, že je obal dostatečně pevný a nedeformuje se. Ve spojení s tím, že pasta stabilně stojí na víčku, není potřeba její obsah dolovat z nejzazších koutů tuby a rozčilovat se, že někdo další v domácnosti mačká pastu od prostředka.

Upřímná recenze bělící pasty na zuby - jak jinak než s aktivním biouhlem :-)

První dojmy

Po otevření mě překvapilo, že je pasta vážně úplně černá. A taky, že barva díkybohu neodpovídá chuti. Představa, že budu převalovat v puse cosi jako živočišné uhlí, mě úplně nelákala. Ale už přivonění napovědělo, že to nebude žádná hrůza. Naopak, chuť je díky mátě příjemná. Pasta je jemně svěží, ale ne nijak přehnaně mátová, takže nepálí.

Co se skrývá uvnitř tuby?

Ve složení najdete přírodní složky z lokálních zdrojů, ve kterých není ani kapka živočišných produktů. Pojďme se těm klíčovým ingrediencím podívat na zoubek:

  • Aktivní černé uhlí: Černé uhlí stojí za netypickou barvou této pasty, je tu ale hlavně díky svým schopnostem odstranit zubní plak a usazeniny. Dokáže na sebe totiž vázat nečistoty včetně pigmentu.
  • Oxid křemičitý: Tento minerál pomáhá předcházet zubnímu kazu a také dokáže ze zubu odstranit pigmentové skvrny. Jedná se o lehce abrazivní látku, která se postará o to, že vaše zuby budou po několika čištěních bělejší.
  • Extrakt z Aloe vera: Starý dobrý pomocník, který bojuje proti zánětu a pomáhá předcházet vzniku zubního kazu.
  • Extrakt z máty peprné: Máta nejen krásně voní a příjemně chutná, ale také má antibakteriální a antiseptické účinky.
  • Pěnivá složka: O příjemné pěnění se stará sodium lauroyl sarcosinate, který je šetrný k tělu a není toxický pro životní prostředí.

Jak pasta funguje?

Pokud se už nemůžete dočkat bílých zubů, stačí vyměnit současnou pastu za WonderWhite a jde se na věc. Pasty není potřeba na kartáček nanášet mnoho – sice pění méně než klasické pasty, ale zase více než řada jiných přírodních past. Je to spíše o zvyku, já už na pěnivou klasiku nejsem vůbec zvyklá, takže mě menší pěnivost nijak nezaskočila.

Pak se už stačí vytasit s čisticím grifem z dentální hygieny a po několika čištěních začnete vidět výsledky. Používám na střídačku klasický i sonický kartáček a s oběma si rozumí dobře. Na textuře pasty jde cítit, že je lehce abrazivní, ale nijak agresivně. Odstraňování usazených skvrn tak trvá několik použití.

Už jsem nakousla, že pasta bělí díky tomu, že je lehce abrazivní. Proto ze zubů odstraní plak a usazené pigmentové skvrny. Rozhodně není v její moci zuby vybělit více, než je vaše přirozená barva. Ale i když mi přišlo, že zuby mám poměrně v pohodě, stejně byl rozdíl vidět víc, než bych čekala.

Díky obsažené mátě mi přišel pocit svěžesti po vyčištění naprosto dostatečný.
   
  

Upřímná recenze bělící pasty na zuby - jak jinak než s aktivním biouhlem :-)

Tato zubní pasta je za mě v pořádku. Jediné, na co bych upozornila, je konzervant sorban draselný, který považuji za kompromisní složku. Dle mého názoru zřejmě bude ve výtažku z Aloe vera, takže ho musí uvést. Obsahuje jemný tenzid sodium lauroyl sarcosinate, který je za mě dobrou volbou. Já bych si takovou pastu klidně koupila.

— ing. Katarína Hrivňáková, Odborná poradkyně organizace  Svět non toxic

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz